O zi de munca

Mi-am propus ca indiferent ce, o zi pe saptamana sa muncesc la tara. Asa ca azi, cu telefonul semi-inchis, am plecat dis de dimineata spre Cojesti. La Branesti (dupa ce am facut si o ora pe imobiliarul) am gasit sare ne-iodata, hrean, varza, marar uscat, un sac de faina, unul de malai, usturoi, ceapa, toate cu iz de autentic. Scopul era sa facem dulceata de gutui dupa reteta de la Milu. In final am amanat-o pe saptamana viitoare.

Am ajuns in sfarsit si primul lucru facut a fost sa sparg lemne din magazia reconstruita si sa aprind focul in soba. Intai a fost fum, apoi a inceput sa "traga". Am fiert tuica impreuna cu piper, zahar brun si cuisoare. A zacut mai toata ziua sus pe soba, la caldura constanta. Ma tot intreb, de ce nu toata lumea is pune muraturi si varza la murat? La mine e al doilea butoi. Unul e pe balcon (consumat deja pe jumatate). Nu dureaza mai mult de o ora si te poti bucura de "MOAREA DE VARZA " peste 6 luni, asta daca ai o pivnita serioasa.

Tot azi am terminat si curatenia in pivnita. Am montat si masuta de lemn, cu scaunele mici, unde astept sa beau o tuica fiarta si cu propietarul

Asa ca varza o pun in felul urmator:

Tai un pic din cotorul verzelor, le curat, le crestez in patru si incep sa asez primul rand, dupa ce am pus primele incgrengaturi de marar uscat si hrean pe fundul butoiului. Adaug mereu doua verze rosii, doua gutui. Sare pun o lingura la litru de apa. Intre starturile de varza, pun marar, hrean, piper. La sfarsit adaug crengute de visin.

Dupa vreo 10 zile o pitrocesc. Succese!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>